Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rosie Naive Art: Prosím, pomôžme salamandrám nezomrieť

.rosie Babicová .meme/hoax

Je hnusne, mokro, kosa, leje ako z krhly? Ideálny čas vyraziť do terénu zachraňovať salamandry.

Rosie Naive Art: Prosím, pomôžme salamandrám nezomrieť

prosím vás, všetkých, čo máte radi prírodu a vážite si život: Buďte najbližšie dni opatrní. Po doterajšom ochladení a suchu, kedy sa celý ťah zastavil, sa pri daždi znovu rozbehne salamandier a do vody sa vyberú aj žabí oneskorenci. Všade, kde ich ťah k vode križujú asfaltové cesty, to je každý rok masaker.

Pritom by stačilo byť ohľaduplní, tak ako to dokážu štáty na západ od nás. V Nemecku napríklad v čase ťahu obojživelníkov dávajú na cesty dopravné značky upozorňujúce, že treba jazdiť opatrne, rýchlosť je bežne znížená na 10 km za hodinu, vodiči to aj reálne dodržiavajú, alebo sa cesty dočasne uzavrú. Je to fakt len pár dní v roku.

V prípade, že pôjdete autom po ceste popri lesnom potoku, kam idú rodiť salamandry, alebo budete na miestach, kde sa k vode presúvajú žaby, prosím spomaľte.

Spoločenská hodnota jedného mloka alebo žaby je od 300 eur vyššie, všetky sú zákonom chránené a vzácne.

Nina Babicová

Nič vás to nestojí, ak spomalíte a obídete ich, alebo zastanete a preložíte ich na druhú stranu cesty. Salamandry idú obomi smermi, bruškaté do potoka, kam idú rodiť, bez bruška sa už vracajú nazad od potoka. Treba to akceptovať a nenosiť ich random, kde vás to napadne. Ak im pôjdete pomáhať cielene, berte so sebou tenké „chirurgické“ rukavice. Je to na ochranu ich vlhkej pokožky, ktorou dýchajú. Ľudské teplé ruky nie sú pre ne ideálne a rukou sa prekladajú, len ak im fakt ide o život.

Aktuálnu tvorbu Rosie nájdete na stránke www.rosienaiveart.com alebo na sociálnych sieťach: www.facebook.com/rosienaiveart, www.instagram.com/rosie.naive.art.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite