Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rosie Naive Art: Ježkovia sa prebúdzajú, pomôžme im

.rosie Babicová .meme/hoax

Keďže nezadržateľne prichádza jar, nezabúdajme na prebúdzajúcich sa ježkov. V tomto období sa práve preberajú zo zimného spánku a pri teplotách okolo +10°C, začínajú byť aktívni. Bohužiaľ výkyvy počasia im neprospievajú. Ježko spiaci cez deň na trávniku VŽDY potrebuje pomoc. Kontakt na ochranárov majú na 112tke.​

Rosie Naive Art: Ježkovia sa prebúdzajú, pomôžme im

rovnako má problém ježko, ktorý sa cez deň tacká po chodníkoch. Minimálne je vyhladovaný.

Ježkovia, ktorí sa po zimnom spánku preberajú, sú trošku dezorientovaní, smädní a hladní. Ich zvyčajná potrava zložená z hmyzu, ešte nie je k dispozícii. Ak nájdete vyhladovaného ježka, môžete mu dať kvalitnejšie mačacie granulky, konzervy, alebo kapsičky a misku s vodou. Bežné supermarketové granule so 4 % mäsa nie sú vhodné ani pre pouličné mačky, ani pre ježkov.

Pozor !!! NIKDY im nedávajte mlieko! Spôsobíte im vážne zdravotné problémy, alebo ich zabijete. To, že mu chutí, neznamená, že ho to nezabije. Aj chladiaca kvapalina je sladká a nedávame ju deťom. Rovnako na nich nerobte pokusy s preventívnym odblšovaním, sú mega citliví na mnohé prípravky a nechcete pozerať ako ježko v kŕčoch umiera potom, ako ste ho nastriekali nejakým prípravkom na blchy, ktoré ani nemal.

Ak plánujete v záhrade spaľovať suché lístie alebo konáre,  prosím nerobte to, pretože práve pod nimi ježkovia zvyčajne cez deň a v zime spia a navyše je to aj zakázané.

Ježko je zákonom chránený živočích, takže nakŕmiť ho vonku granulkami a dať mu misku s vodou, je ok. Rovnako ako ho odsunúť z cesty, alebo zobrať k veterinárovi, ak je zranený, ale nesmiete si ho len tak zobrať domov, lebo je milý. Každú manipuláciu s chráneným živočíchom treba odkonzultovať so záchrannou stanicou. Na facebooku nájdete Zázrivú, Brezovú a Borinku, na čísle 112 dostanete kontakt na štátnych ochranárov.

Vďaka.

Aktuálnu tvorbu Rosie nájdete na stránke www.rosienaiveart.com alebo na sociálnych sieťach: www.facebook.com/rosienaiveart, www.instagram.com/rosie.naive.art

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite