Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diaľková škola hoaxu: Temná strana

.martin Mojžiš .meme/hoax .spoločnosť

V dnešnej lekcii školy hoaxu sa naučíme, ako prekvapiť ešte aj konšpirátorov, ktorých už fakt nič neprekvapí. Finta je jednoduchá: ukázať, že dokonca aj to, čo oni považovali za pravdu, je súčasťou konšpiračnej manipulácie. Ktorej cieľom je zakryť ešte hlbšiu pravdu. Konšpirácia na druhú.

Diaľková škola hoaxu: Temná strana CASPAR BENSON/GETTY IMAGES Ľudia potajomky cestujú na Mesiac už dve storočia. Prečo sme si to doteraz nevšimli?

mnohí naslovovzatí konšpirátori považujú fotografie odvrátenej strany Mesiaca, zhotovené nedávno sondou Orion, za podvrhy. Tento názor má svoju logiku: ak bolo pristátie Američanov na Mesiaci v skutočnosti natočené vo filmovom štúdiu na Zemi, prečo by mali byť čerstvé snímky pravé? Lenže v skutočnosti je to inak. Američania na Mesiaci naozaj pristáli – celý program Apollo aj s niekoľkými letmi človeka na Mesiac bol reálny. Napriek tomu išlo o klamlivú misiu. 

Lety k Mesiacu mali totiž vždy len jeden cieľ: vyvolať dojem, že ide o nesmierne náročný projekt vyžadujúci tú najpokročilejšiu techniku. Zavádzanie ľudstva nespočíva v tom, že by sme tam nelietali a lety len predstierali. Spočíva v tom, že tam lietame, aj keď to vôbec nie je potrebné.

Úlohou tých letov je zakryť jednu z najutajovanejších skutočností v dejinách ľudstva. Skutočnosť, že na Mesiac sa dá dostať aj pešo.

möbiov pásik

Na odvrátenej strane Mesiaca je tma (preto sa táto strana v angličtine nazýva „the dark side of the Moon“). Je to celkom prirodzené. Načo by sa tam svietilo, keď tam aj tak nemôžeme vidieť? Fotografie osvetlenej odvrátenej strany Mesiaca preto budia oprávnené podozrenia. Tým viac, že veľmi hrajú do kariet mainstreamovej vede.

Mainstreamová veda tvrdí, že Slnko vždy osvetľuje presne polovicu Mesiaca. Celá odvrátená strana by teda mala byť v tme len vtedy, keď je celá privrátená strana osvetlená, čiže počas splnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite