Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Diaľková škola hoaxu: Pes naoko

.martin Mojžiš .meme/hoax .spoločnosť

V tomto diele seriálu o písaní hoaxov sa naučíme, čo všetko sa dá vybudovať na predstieraní. Mnohí začiatočníci robia tú chybu, že sa snažia písať hoaxy úprimne a podľa možnosti nič nepredstierať. Ale to je celkom zbytočné. Ak vás aj prichytia pri predstieraní, predstierajte, že vás neprichytili.

Diaľková škola hoaxu: Pes naoko FERNANDO TRABANCO FOTOGRAFÍA/GETTY IMAGES Molnár zistil, že jeho ceduľa „Pozor, zlý pes!“ funguje aj bez psa.

ako všetci vieme, v modernom postkomunistickom kapitalizme nemusí mať názov firmy nič spoločné s jej činnosťou. Napríklad spoločnosť Bryndza guľa production vôbec nemusí vyrábať bryndzové gule. Môže vyrábať sadrokartón, likvidovať odpad, obchodovať so zbraňami alebo organizovať súťaž Miss Slovensko. Typickou črtou podnikateľa karpatského typu je vlastníctvo veľkého počtu takýchto firiem s neprehľadným genealogickým stromom (matka, dcéra, neter, pankhart atď.). Bez ohľadu na to, čo firmy vyrábajú, hlavným produktom sú vratky DPH.

Do tejto schémy celkom zapadá a zároveň z nej celkom vybočuje firemná filozofia, ktorá tiež minimalizuje výrobu, ale dobrému menu venuje maximálnu starostlivosť. Táto filozofia vznikla u nás počas Veľkej hospodárskej krízy koncom 30. rokov 20. storočia. Ako v mnohých iných krajinách, aj na Slovensku v tom čase zdochol pes. Nikto však z tejto skutočnosti nevyťažil toľko ako istý Molnár, ktorému zdochol nemecký ovčiak Dunčo. Išlo o hnusné a zákerné zviera, ktorého charakterové vlastnosti donútili ešte aj lakomého Molnára zaobstarať si tabuľku: „Pozor, zlý pes!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite