Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Diaľková škola hoaxu: Farebná totalita

.martin Mojžiš .meme/hoax .názor

V dnešnej lekcii školy hoaxu sa naučíme nachádzať prekvapujúce súvislosti tam, kde by ich nikto nečakal. Zo získaného materiálu skúsime priebežne vystavať zlovestný obraz sveta ovládaného farbami. Získané zručnosti si na záver precvičíme na sérii jednoduchých úloh.

Diaľková škola hoaxu: Farebná totalita DBENITOSTOCK/GETTY IMAGES Napriek vzájomnej nevraživosti sú farby schopné vytvárať dočasné spojenectvá v záujme vytvorenia čo najväčšej anarchie.

gén je podľa Wikipédie „úsek DNA alebo RNA, ktorý kóduje informáciu na tvorbu nejakého produktu, najčastejšie proteínu“. Mém je podľa Wikipédie „virtuálna a replikujúca sa častica kultúrnej informácie, pričom mémy a ich fungovanie bývajú popisované ako obdoba génu. Memetika pomocou mémov vysvetľuje šírenie myšlienok a kultúrnych javov, ako sú napríklad náboženstvo, politické ideológie alebo módne trendy medzi ľuďmi“. O „kolorénoch“ Wikipédia mlčí. To znamená, že informáciu o nich do Wikipédie buď nikto nevložil, alebo ju z nej niekto vymazal. Prečo asi?

chromatokracia

Kolorény sú špecifické tajné mémy, ktorých cieľom je propagácia jednotlivých farieb a postupné zaplavovanie sveta týmito farbami. Tak ako všetky mémy, aj kolorény sa šíria pomocou ľudských mozgov, ktoré sa snažia ovládnuť. 

Podriaďovanie človeka diktátu farieb sa začína pastelkami. Kolorény nutkajú deti kresliť si farebnými ceruzkami alebo aspoň vyfarbovať maľovanky, často za povzbudzovania dávno indoktrinovaných rodičov. Rodičia sú permanentnými obeťami masívnej kampane kolorénov, ktoré na nich útočia z výkladov obchodov, z obrázkových časopisov, z filmového plátna, z televíznej obrazovky, z agresívneho výtvarného umenia a najmä z reklám. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite