Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.meme-nto .týždňa: Chvála na Sorosa

.obézny Chrapúň .meme/hoax

Po dvoch rokoch vykĺbených z normálu prichádza ďalší. Nech už bude akýkoľvek a dobrý zrejme nebude, zostáva vám jedna veľká istota. Kedykoľvek pocítite zvieravé podozrenie, že ste niečo (zas) pobabrali, je tu pre Vás George Soros!

.meme-nto .týždňa: Chvála na Sorosa

spoločnosť 2022 bola krajne paradoxná. Ešte nedávno sa v určitej časti spoločnosti zobudili libertariáni bojujúci proti štátnemu útlaku. Nikto im predsa nebude hovoriť, čo majú nosiť na tvári, že sa majú dať očkovať alebo ako sa majú chovať počas pandémie. Slobodní ľudia sa predsa o seba vedia postarať sami, nie?

Lenže v tom istom roku prišla aj inflácia a energetická kríza. Z libertariánov sa stali narko-občania. Štát by sa mal postarať. Zaistiť nízke ceny tovarov, lacné energie alebo financovať ich životy. Díler štátnych prostriedkov na to do značnej miery pristúpil. Čo mu môže byť politicky jedno, pretože ex-libertariáni budú každú pomoc vnímať ako nedostačujúcu. Vrátane dotovania spotreby energií za šiestich miliárd eur.

Ťažko dnes predpovedať, ako sa táto časť spoločnosti bude vyvíjať v roku 2023. Normálne časy očakávať netreba. Vojna na Ukrajine neskončila, trh s energiami bude ďalej rozkývaný, inflácia sa nestratí a pandémia bude naďalej dusiť Čínu. Čo by nás nemuselo možno ekonomicky trápiť, ak by podstatná časť výroby liekov, komponentov do elektroniky a ďalších ingrediencií fungujúceho trhu nebola umiestnená práve tam.

Nehovoriac o tom, že stále je v platnosti Putinov zákaz vyvážať elektroniku z Ruska. A svoje embargo Rusi myslia vážne. V žiadnom elektroreťazci svoje obľúbené ruské tranzistory, televízory či kuchynské spotrebiče naďalej nezoženiete.

No nepodliehajme zbytočnej depresii. Vždy sú tu istoty, o ktoré sa možno oprieť. Dokonca je ich toľko, že si každý môže vybrať. V nepríjemných časoch totiž dvojnásobne vidieť naše osobné zlyhania či už zo súčasnosti alebo minulosti. Práve preto máme už desaťročia spoľahlivé preháňadlá, ktoré nás nepríjemného tlaku vlastných omylov zbaví – Georga Sorosa, Billa Gatesa alebo gejov, Ameriku, migrantov či inteleguánov.A ako z nich vyťažiť maximum? Je to jednoduché.

Spravili ste zas tú blbosť, že ste si na vianočné darčeky zobrali spotrebný úver? Žiaden problém – všetci vieme, že Soros je finančník a keby nebol, banka by splátky od vás nechcela.

Opäť ste prišli opitý do práce? Žiaden stres. Všetci vieme, že Gates investuje aj do farmabiznisu, takže do borovičky vám niekto prihodil vakcínu, ktorá vás skolila.

Rozpadá sa vám rodina, napríklad pre neschopnosť splatiť pôžičky po tom, ako ste nafúkali v práci? Problém bude niekde inde. Geji sa vám nenápadne prikradli do domu a rodinu rozbili.

A do toho vám ešte pred domom jazdia utečenci z Ukrajiny na autách, ktoré si dovoliť nemôžete? Tak to bude preto, že Amerika rozpútala vojnu v našom susedstve.

Jednoducho niesť zodpovednosť za svoj život alebo vidieť svet v reálnych kontúrach sú prežitky. Omnoho lepšie je staviť na istoty. Ľudia potrebujú istoty, potrebujú Sorosa, Gatesa, Ameriku, migrantov a gejov. Bez nich by život časti spoločnosti bol v ťažkých časoch ešte ťažší. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite