Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.meme-nto týždňa: Čo má spoločné invázia na Ukrajinu 2022 a do Československa 1968

.obézny Chrapúň .meme/hoax

Ťažko sa môžeme čudovať, že si Putin zamieňa Ruskú federáciu a ZSSR. Ani na Slovensku v tom nemáme jasno. V auguste 1968 nás obsadil ZSSR (nezamieňať s Ruskou federáciou). Len v roku 1945 nás oslobodili Rusi (nezamieňať so ZSSR). No i slovo oslobodenie má v tomto prípade veľmi široký význam.

.meme-nto týždňa: Čo má spoločné invázia na Ukrajinu 2022 a do Československa 1968

dejiny sú plné paradoxov. Dvojnásobne to platí o ZSSR a Ruskej federácii. Nestačí klišé o dejinách, písaní a víťazoch. Ani to neplatí univerzálne. Stačí sa pozrieť do slovenských učebníc dejepisu. ZSSR oficiálne vstúpilo do druhej svetovej vojny v roku 1941. Pritom v roku 1939 spoločne s Hitlerom napadlo Poľsko a bez Hitlera následne Fínsko. Zrejme to bola iná druhá svetová vojna. 

Po roku 1991 by sme mohli povedať, že Sovietsky zväz bol porazený. Napriek tomu napísané dejiny zostávajú v platnosti. Takže aj porazení píšu dejiny. V priamom prenose to možno vidieť pri výročiach konca druhej svetovej vojny či okupácie Československa v auguste 1968.  Aj vojna na Ukrajine opäť umožnila putinofilckám vidieť udalosti v novom svetle. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite