Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dobré jedlo: Zmrzlina z hory – dondurma

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci to poznáme. V rukách kornútok, celý obtečený farebnou lepkavou tekutinou. Nad kornútkom vysmiate štrbavé detské ústa. Váš potomok s hrdosťou ukazuje na obrovskú jahodovú alebo rovno čokoládovú škvrnu na novom tričku. Keby tak existovala zmrzlina, čo sa netopí!

Dobré jedlo: Zmrzlina z hory – dondurma GETTY IMAGES Maraş dondurması vznikla zhruba pred tristo rokmi.

volá sa maraş dondurması, v preklade marašská zmrzlina, a dostať ju v Turecku na každom rohu. Je to ich národný poklad a sú naň patrične pyšní. Veď je aj na čo: pokiaľ dokážete vymyslieť zmrzlinu, ktorá drží pokope a nerozteká sa, stávate sa okamžite národným hrdinom prvého rangu. Matky s otcami vás nosia na pleciach a prevolávajú vám na slávu. 

Samozrejme, okolo jej vzniku koluje pomerne mnoho zaručených legiend. Vznikla zhruba pred tristo rokmi a jedna z historiek hovorí o mužovi, ktorý pod horou Ahir zbieral koreň divokej orchidey, ktorý Turci volajú salep. Z koreňa sa vyrábal nápoj, čo liečil nádchu. A nebudeme okolkovať – vedel aj pomôcť mužom obstáť v manželských povinnostiach. Samotný názov salep v preklade znamená líščie semenníky. 

No a tento zberač líščích semenníkov to trochu s tým zberom prehnal. Salep mu poostával a aby nevyšiel navnivoč, rozhodol sa zahrabať ho do snehu na hore Ahir, ktorá obklopuje slávne mesto Kahramanmaraş.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite