Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Polievka usmievavých ľudí – tom yam goong

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vonia presne tak ako ťažký, arómami nasýtený vzduch v juhovýchodnej Ázii. Tak ako vás na letisku po pristátí ovalí thajské podnebie, zostanete neskôr ovalený týmto prastarým vývarom. Je to čelná zrážka, a na tú sa len tak nezabúda: tom yam goong.

Dobré jedlo: Polievka usmievavých ľudí – tom yam goong Polievka tom yam nevznikla v prímorských oblastiach plných nádherných piesočnatých pláží, ale vo vnútrozemí, pri sladkovodných riekach.

najprv je to len jemná, kyselkavá a veľmi lákavá vôňa: akoby vám niekto do kuracej polievky omylom nakvapkal limetkovú šťavu. Láka to. Vravíte si – to predsa nemôže byť zlé, najmä v tomto pekelnom podnebí, kde sa našinec potí a ledva dýcha. Ešte raz privonia k miske a –panebože! Zacíti zázvor, koriander, galangal. Do toho niečo sladkasté. Naozaj to nemôže byť zlé. Veď je to taký voňavý tekutý dezertík! Zoberiete lyžicu a ochutnáte. Zlé to naozaj nie je. Prvých päť sekúnd. Lebo potom sa začína jazda. Nič podobné ste jakživ nezažili.

Prvochodci bežne pri tom náraze so sladko-kyslo-slaným vývarom povstanú, akoby mala práve odniekiaľ zahrmieť hymna. Len sa nechytia za srdce, ale stola, pretože ten plameň, ktorý im šľahá z útrob, kam práve stiekol thajský gastronomický poklad, naberá na sile a plní si svoju úlohu: dotyčného odvážlivca preplieskať a riadne schladiť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite