Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Falafel – koptské fašírky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé, guľaté a mimoriadne chutné. Voňajú Stredomorím a Blízkym východom. Mnohé národy tam žijúce si tieto zázračné guľky privlastňujú, vedú sa okolo nich dokonca kultúrne vojny. V súčasnosti malá cícerová či bôbová fašíročka dobýva čoraz viac vegánsky svet. Falafel.

Dobré jedlo: Falafel – koptské fašírky GETTY IMAGES Je veľmi pravdepodobné, že falafel vznikol až po roku 1882, teda po okupácii Egypta Angličanmi.

na prvý pohľad by človek povedal, že takéto zemité čudo s bylinkovou vôňou, pomerne ťažkou chuťou a suchšou textúrou muselo vzniknúť minimálne niekde v Mezopotámii alebo ho ušúľala nejaká zanietená asýrska matka, keď pri dvanástich deťoch zabudla na sušený bôb, do ktorého jej v noci napršalo. Bôbu jej prišlo ľúto, možno sa aj bála, čo jej na to povie šetrná prastará matka, tak ho šupla do mažiara, premenila na kašu, pridala nejaké tie koreniny a celé to vypražila na oleji, aby to chytilo patričnú kôrku. Falafel bol na svete.

Tak by to možno bolo po správnosti, keby sme vychádzali len z toho, čo pred sebou na tanieri vidíme: jednoduché, takmer prvotnopospolne vyzerajúce jedlo. Problém však je, že niečo také ako falafel – čiže karbonátok z pomletého bôbu či cíceru – nikde nik nespomína. Mlčia o tom védy aj Biblia, dokonca aj antické, stredoveké či renesančné kuchárske zápisy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite