Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Móda a koláče – pastéis de nata

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V Portugalsku na ne narazíme na každom kroku. Usmievajú sa na nás, žmurkajú svojimi karamelizovanými škvrnami, akoby to boli oči divej mačky, a lákajú nás. Málokto odolá, pretože ide o nevídanú pochúťku. Pastéis de nata.

Dobré jedlo: Móda a koláče – pastéis de nata GETTY IMAGES Pastéis de nata – krémové koláčiky so žĺtkovým pudingom posypané škoricou a cukrom.

ľudské vynálezy na poli gastronómie vždy súvisia s nejakou náhodou alebo praktickou nutnosťou, pričom vždy koketujú s prirodzenou ľudskou pohodlnosťou. Často pramenia z požiadaviek doby: rýchlo reflektujú nové technológie, reagujú na filozofické či umelecké smery. Napokon, stáli čitatelia našej rubriky vedia svoje. Čo sme tu však ešte nemali, je prípad, keď vznik nového jedla, nového nositeľa slasti, spôsobilo ošatenie.

Čitateľa isto neprekvapí, že sa tak stalo v kláštore – napokon, býva pekným pravidlom, že za objavom najväčších lákadiel svetských rozkoší vždy stoja tí, ktorí si ich majú upierať. No a za vynájdením návykového koláčika pastéis de nata stoja konkrétne obyvatelia kláštora svätého Hieronyma v lisabonskej štvrti Belém. A čo s tým majú látky a šaty?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite