Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Pán chrumkavý

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niekto si povie: nevídali – obyčajný zapečený sendvič. No vo Francúzsku je to hotové náboženstvo. Konkrétne kaviarenské. A v súčasnosti, po vlne burgrov a poké, opäť naberá do košiara zablúdené ovečky. Francúzsky zvodca croque monsieur (čítame krok mesié).

Dobré jedlo: Pán chrumkavý GETTY IMAGES Každý správny kaviarenský povaľač si poobede objednáva tohto chrumkavého pána.

prvú zmienku o tomto šarmantnom pánovi máme priamo v beletrii, a to nie hocijakej. Spomína ho Marcel Proust vo svojom románe Hľadanie strateného času. No podávať sa, pochopiteľne, začal skôr, ako vyšiel tento skvelý román, keďže Proust ho už spomína ako samozrejmosť parížskych bistier a kaviarní. Hovorí sa, že prvýkrát ho začal pripravovať ako ľahký olovrant ku kávičke kaviarnik Michel Lunarca v Le Bel Age café. 

Ktovie, čo mu to napadlo: zobrať vynález anglického grófa zo Sandwichu, opatriť ho tým najlepším, čo mám po ruke, v tomto prípade prémiovou šunkou a syrom Gruyèr, pridať k nemu bešamelovú omáčku a celé to zapiecť pod grilom. Nuž, hlad zrejme robí divy. S istotou však vieme, že sa to stalo v roku 1910. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite