Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Taliani a vodka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

U nás ich nenájdeme tak často v ponuke ako v Taliansku, kde ešte pred takými piatimi rokmi znova zažívali svoj boom a dodnes sú pevnou súčasťou menu taverien a bistier. Zarážajúca kombinácia dvoch kultúr: penne alla vodka.

Dobré jedlo: Taliani a vodka GETTY IMAGES Všetci sa pýtajú: Čo tam, preboha, robí tá vodka?

tieto krvavočervené cestoviny prekvapujúco patria medzi taliansku klasiku. Nie sú síce také staré ako amatriciana či arrabiata, dokonca aj mladučké uhliarske špagety sú zhruba o dvadsať rokov staršie. Napriek tomu si však získali srdcia Talianov. Považujú sa za pevnú súčasť ponuky omáčok, ktoré sa podávajú k vrúbkovaným rúrkam penne alebo rigatoni. Dokonca podobne ako o carbonara, ktoré vznikli v New Yorku, sú ochotní svätosväte tvrdiť a zaprisahávať sa, že je to recept výsostne taliansky. Napriek tomu, že už v názve niečo nehrá. A my veľmi dobre vieme čo. Čo tam, preboha, robí tá vodka?

Samozrejme, ako to už okolo jedál –  a špeciálne tých talianskych – býva, existuje okolo penne alla vodka obrovské množstvo zaručených historiek a povedačiek, ako to celé bolo, kde to vzniklo a kto vôbec dostal ten geniálny nápad hodiť do restovaných olúpaných rajčín stogram vodky. Nuž, ak by sme mali použiť obyčajnú logiku s ohľadom na to, ako vznikli iné legendárne recepty, buď tam to decko spadlo niekomu rovno pri štrnganí a už to nechal tak, lebo nebol v stave začať variť všetko od začiatku, alebo niekto robil amatricianu či arrabiatu a nemal doma víno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite