Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šarmantný zvyk vojvodkýň – čaj o piatej

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Poznáme ho ako ustálené slovné spojenie a evokuje nám anglickú vyššiu triedu, umenie konverzácie a dobré spôsoby. Dnes však už mnohí Angličania tento zvyk nepestujú, dokonca o ňom ani nevedia. Pričom ide o takú bohumilú vec: čaj o piatej.

Šarmantný zvyk vojvodkýň – čaj o piatej GETTY IMAGES Najvášnivejšia bitka sa vedie o to, či sa do šálky najprv leje čaj, alebo mlieko.

napriek tomu, že zaváňa starými časmi, je čaj o piatej pomerne mladý. Patrí totiž k vynálezom vedecko-technickej revolúcie. Teda aspoň k jej priamym dôsledkom. Ako je to možné? Za zvyk servírovať čaj s malým občerstvením medzi treťou a piatou hodinou môže verejné osvetlenie – plynové lampy. Deň sa totiž vďaka nim v Londýne náramne predĺžil a buržoázia a aristokracia začali večerať hriešne neskoro – okolo deviatej večer. Medzi obedom v hodine dvanástej a večerou teda vznikla až deväťhodinová diera naplnená hladovaním. Raz tomu však niekto musel urobiť koniec. 

Kto to bol, je, vzhľadom na to, že na Britských ostrovoch si tradície ctia a zbierajú o nich všetky dostupné informácie, veľmi dobre známe. Siedma vojvodkyňa z Bedfordu, istá Anna Maria Russelová, to jedného dňa v roku 1840 nevydržala a nechala si okolo piatej hodiny do svojej izby doniesť kanvicu s čajom a krajec chleba s maslom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite