Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mužná omáčka – Guacamole

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Lahodná zelená pasta s maslovo-rastlinnou osviežujúcou chuťou a jemným limetkovým nakopnutím je už pomerne rozšírená aj u nás. Dostať ju nielen v mexicky ladených bistrách, ale pomaly všade. A pritom – cesta do Európy jej trvala neuveriteľne dlho. Guacamole.

Mužná omáčka – Guacamole GETTY IMAGES Na guacamole je potrebné hlavne dozreté avokádo.

treba to povedať rovno, neokúňať sa. Guacamole by tu bolo s nami oveľa skôr, nebyť tej našej prekliatej európskej prudérnosti. Možno by sa ním hostili už nejaké tie európske kniežatá v šestnástom storočí alebo by nás ušetrilo vynálezu margarínu. Namiesto neho by sa pestovalo a distribuovalo počas vojny avokádo, z ktorého by sa potom v každej rodine vyrábalo zelené maslo. Možno by sme už dnes mali vlastné národné varianty guacamole – trebárs s bryndzou, borovičkou a vypraženou slaninkou, ktohovie. Lenže nestalo sa tak. Prečo? Jednoduchá odpoveď. Lebo avokádo vyzerá ako vyzerá. V obchode, keď je usadené jedno vedľa druhého, to nikomu nenapadne, no Aztékom, ktorí mali možnosť toto ovocie oberať, neskôr sadiť a kultivovať, tá trúfalá a groteskná podoba udrela okamžite do očí. 

Najmä keď z konára viseli v páre. Aj tak avokádo nazvali – ahuakatl, čiže slušne povedané mužský semenník.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite