Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fuet – katalánsky bič

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Niekto ich má rád paprikové a poriadne mazľavé, ako ich robia dolnozemskí Slováci vo Vojvodine, iný zas štipľavé tak, že stačí koliesko a môže pľuť oheň. Niekto však dá prednosť štíhlej, bielou plesňou potiahnutej klobáske s poetickým menom fuet.

Fuet – katalánsky bič GETTY IMAGES Fuet je súčasťou klasických katalánskych tapas, ale aj hocijakej studenej misy po celom svete.

pochádza zo severovýchodného Katalánska a patrí podľa všetkého medzi najmladšie klobásky, ktoré na tento svet priniesol Pyrenejský polostrov. Stále je to však v podstate starý matador, pretože výroba klobás a sušeného mäsa bola pre tento polostrov typická. Dokonca sa tak trochu považuje za jej kolísku. Samozrejme, len na európskom kontinente, pretože história klobásy siaha až k Sumerom či Babylončanom. 

Totiž aj hrdí Rimania, ktorí sa výrobou klobás zaoberali pomerne náruživo a vážne, museli uznať – a tie uznanlivé zmienky v ich spisoch nachádzame –, že iberskí mäsiari sú na kontinente niečo výnimočné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite