čo už môže byť na takom jednoduchom syre zaujímavé? Veď je nudný ako jeho podobný príbuzný eidam: žltý, možno niekedy dooranžova, hladký ako linoleum a dostať ho takmer všade. Chuťovo nevýrazný, ba až mdlý, skrátka otrava. Nakrájať na plátky a strkať do žemlí. Tak sa o možno najstaršom polotvrdom či tvrdom syre na našej planéte môžu vyjadrovať mnohí, no viac to hovorí o nich než o goude. Gouda je totiž holandský poklad, ktorý sa rozšíril do celého sveta nie preto, že by bol lacný, dostupný a iného nebolo.
Gouda sa stala jednotkou medzi syrmi, lebo bola úplne iná ako všetky ostatné: chuťovo natoľko výrazná a zapamätateľná, že sa do nej jednoducho zbláznil celý svet. Samozrejme, tým, že po nej ľudia tak prahli a začali ju vyrábať vo veľkom skoro všade na svete, gouda zo svojho renomé značne stratila – táto demokratizácia jej ublížila nielen na výnimočnosti, ale aj na chuti.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.