Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najobľúbenejší syr sveta – gouda

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Žmurká na nás z každého syrového pultu a je hviezdou takmer každého syrového taniera. Aj keď možno prvé pohľady pritiahnu vždy všelijako cifrované, žilkované či kožušinkové nádhery, on, holý ako ho Pán Boh stvoril, nakoniec poblázni všetkých. Syr gouda.

Najobľúbenejší syr sveta – gouda GETTY IMAGES Na rozdiel od iných syrov sa syr Gouda po vyzrážaní syreniny ešte prepiera.

čo už môže byť na takom jednoduchom syre zaujímavé? Veď je nudný ako jeho podobný príbuzný eidam: žltý, možno niekedy dooranžova, hladký ako linoleum a dostať ho takmer všade. Chuťovo nevýrazný, ba až mdlý, skrátka otrava. Nakrájať na plátky a strkať do žemlí. Tak sa o možno najstaršom polotvrdom či tvrdom syre na našej planéte môžu vyjadrovať mnohí, no viac to hovorí o nich než o goude. Gouda je totiž holandský poklad, ktorý sa rozšíril do celého sveta nie preto, že by bol lacný, dostupný a iného nebolo. 

Gouda sa stala jednotkou medzi syrmi, lebo bola úplne iná ako všetky ostatné: chuťovo natoľko výrazná a zapamätateľná, že sa do nej jednoducho zbláznil celý svet. Samozrejme, tým, že po nej ľudia tak prahli a začali ju vyrábať vo veľkom skoro všade na svete, gouda zo svojho renomé značne stratila – táto demokratizácia jej ublížila nielen na výnimočnosti, ale aj na chuti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite