Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kanadské národné – poutine

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ste sa s ním už stretli. Na potulkách svetom alebo v zastrčenej maringotke na hudobnom festivale či gastronomických trhoch. Čudná zmes hranoliek so syrovými kúskami zaliata tmavou omáčkou z hovädzieho či slepačieho vývaru. Hovoria mu poutine (čítame putin).

Kanadské národné – poutine GETTY IMAGES Poutine: kanadské národné jedlo, ktoré je opradené množstvom historiek.

už podľa zbežného pohľadu môžeme usúdiť, že ide o jedlo veľmi, veľmi mladé. Základom sú zemiaky, ktoré síce pochádzajú z amerického kontinentu, no na to, aby sa stali srdcom tohto jedla, museli najprv prejsť cez šikovné ruky belgických pestovateľov a kuchárov, aby z nich vznikli dvakrát fritované zemiakové hranolčeky. 

Keďže v našich končinách sa seriózne začalo variť zo zemiakov až niekedy v osemnástom storočí a následne museli putovať s osadníkmi naspäť do chladných končín Severnej Ameriky, ktorým dnes hovoríme Kanada, vznik tejto čudnej zmesi musíme datovať až do dvadsiateho storočia. Kanadské národné tak teda zmeškalo obdobie obrodeneckých úsilí o národné jedlá a na svet sa prihlásilo až v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. A národným jedlom sa potom stalo vďaka tomu, že bolo vyhľadávanou maškrtou či rýchlym občerstvením počas hokejových zápasov. Ale všetko po poriadku.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite