myšlienka národných jedál je veľmi mladá. Súvisí s kultúrnym obrodením jednotlivých národov. Politici a buditelia pri presadzovaní národnej myšlienky potrebovali symboly. Popritom zistili, že ľudí nezbližuje len spoločný osud, jazyk, pieseň či náboženské presvedčenie, ale najmä to, čo živí ich telesnú schránku – jedlo a spôsob jeho prípravy. A tak si často vybrali nejaké typické jedlo, ktoré prehlásili za národné – také, ktoré charakterizuje spôsob života v tom danom kúte sveta.
Zvyčajne šlo o nejaké notoricky známe jedlo v danej lokalite, ktoré nenájdeme nikde inde. Pri thajských pražených rezancoch pad thai to však bolo naopak. Vznikli práve preto, aby sa národným jedlom stali.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.