Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čínske rožky – gyoza

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Úhľadne naukladané na tanieriku alebo pohojdávajúce sa v čírom vývare na dne porcelánovej misky. Malé chutné vrecká pripomínajúce pirohy, pelmene či varenniky, ibaže v čudnom, trošku rožkatom tvare, ktorý je do seba naskladaný ako plisovaná sukňa. Taštičky gyoza.

Čínske rožky – gyoza GETTY IMAGES Taštičky gyoza pripomínajú pirohy.

mnohí si myslia, že ide o tradičnú japonskú pochúťku, no znova ide o klasický príbeh jedla, ktoré sa prisudzuje tomu, kto ho najviac rozšíril do sveta. Podobne je na tom napríklad Taliansko s pizzou – obložený posúch pečený v kamennej peci vymysleli už v 6. storočí pred naším letopočtom Peržania. Lenže tí o ňom nevedeli tak básniť, radšej sa zaujímali o to, ako poraziť na hlavu Grékov, takže z gastronomickej slávy nebolo nič. 

Podobne sú na tom taštičky gyoza. V Japonsku si ich začnú pýtať až vojaci, ktorí sa vracajú zo svojich výletov v Číne počas druhej svetovej vojny. Taštičky sa uchytili, dokonca dostali okrem japonského názvu aj novú ingredienciu – cesnak – a vyrazili do sveta. Dnes tieto mäsom a kapustou plnené pirohy zaliate v jednoduchej omáčke zo sójovky a ryžového octu nájdeme pomaly na každom letnom hudobnom festivale a aj v najzapadnutejších ázijských bistrách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite