Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slávny sláv – Coleslaw

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci ho poznáme. Mladí, starí, najstarší, no vždy pod iným názvom. Naše babičky ho volali kapustový, rodičia ho kupovali v mliečnych baroch pod bizarnými menami a my si pomaly nevieme predstaviť svoju obligátnu návštevu burgrárne bez vlhkej kôpky šalátu Coleslaw.

Slávny sláv – Coleslaw GETTY IMAGES Coleslaw. Slovo kool znamená kapusta a slovo sla šalát.

nik ho tak nevolal, až kým neprišla Nežná revolúcia a do našej krajiny začali prúdiť obrie reťazce s rýchlym občerstvením. Pomaly sa jeho meno začalo udomácňovať, hoci spočiatku nik poriadne nevedel, ako presne sa ten šalát vyslovuje. Všetci sa cítili trochu trápne pri jeho objednávaní, niektorí s citlivejšou povahou si ho radšej pýtali opisne: ten taký kapustový s majonézou, poprosím. A pritom ani v Amerike to poriadne niekde nevedia, niektorí si pýtajú správne „kólslá“, iní „koldsla“, ďalší dokonca „koulslo“, a to tam Coleslaw spravil najväčšiu kariéru. 

Neskôr sa pod týmto problematickým umeleckým menom znova začal šíriť do sveta, aby svojich kapustových bratrancov a sesternice v Európe začal premenúvať na svoj obraz. Odkiaľ teda pochádza tento šalát, ktorého zloženie sa mení od regiónu k regiónu a od reťazca k reťazcu? Historici nám hovoria, že jeho najstarší predchodca pochádza priamo zo starovekého Ríma. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite