Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nová éra – drink Manhattan

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Má ho v ponuke úplne každý bar, dokonca aj ten, o ktorom sa mnohí vyjadrujú nelichotivo a poslali by doň len začiatočníkov. Patrí medzi šesť najstarších a desať najrozšírenejších koktailov na svete. Karamelovo podmanivý drink, ktorý zahreje: Manhattan.

Nová éra – drink Manhattan GETTY IMAGES Či už je Manhattan taký alebo onaký, stále zostáva jedným z najžiadanejších drinkov sveta.

jeho vznik odborníci datujú niekam do polovice devätnásteho storočia a vedú sa okolo toho zaujímavé dišputy, ktoré neutíchajú ani po stopäťdesiatich rokoch. Rozoberajú sa okolnosti, pri ktorých sa barmanovi podarilo namiešať takú podmanivú a hrejivú kombináciu, aj zloženie hostí či príležitosť, pri ktorej tento koktail vôbec vznikol. Samozrejme, ako to už pri overených a najstarších maškrtách býva, čím starší vynález, tým viac klebiet. 

Pri Manhattane môžeme dokonca v jednom prípade hovoriť doslova o mýte. A to nie hocijakom – ale politickom! To vám bolo tak: v Spojených štátoch sa v roku 1876 odhodlal za Demokratickú stranu kandidovať istý Samuel J. Tilden. Prezradíme dopredu: nevyhral. Na jeho podporu sa však v New Yorku v bare Manhattan Club konal banket, ktorý usporiadala extravagantná Američanka Jennie Jerome. 

Komu to meno niekedy cinklo o uši, vie, že teraz sme zaradili ťažký kaliber, pretože Jennie nie je nik iný ako neskoršia manželka lorda Randolpha Churchilla a matka budúceho britského premiéra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite