Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slávnostný biskupský chlebíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Máme ho pred sebou každé sviatky. Predovšetkým na Vianoce, no nepohrdne ani inými. Pozerá na nás z ponuky koláčov nakrájaný na úhľadné plátky. Mrká orieškami, vábi kandizovaným ovocím, no nik po ňom až tak nesiaha. My mu hovoríme biskupský chlebíček.

Slávnostný biskupský chlebíček GETTY IMAGES Na rozdiel od iných koláčov biskupský chlebíček nestarne a vydrží vďaka svojej dávnej receptúre naozaj veľmi dlho.

možno je to tým jeho starodávnym dizajnom, tou tmavohnedou chlebovinou, ktorá vonia po silných vianočných koreninách: škorici, muškátovom orechu a klinčekoch. Alebo ťažkej, sladkastej chuti, už trošku vzdialenej od našich ľahučkých maškŕt dvadsiateho prvého storočia, plných nadýchaných krémov. No jemu to zjavne neprekáža, že nie je tým prvým koláčom, ktorý mizne z tanierov a mís. Je mu jedno, že sa po ňom až tak nesiaha a nakoniec ostane po Vianociach iba on. Vie totiž dobre, že práve vtedy prichádza jeho čas. 

Pretože na rozdiel od iných koláčov biskupský chlebíček nestarne a vydrží vďaka svojej dávnej receptúre naozaj veľmi dlho. A tak stačí vyčkať, trpezlivo ležať na tanieri či v krabici, on si ho už nejaký ten maškrtník rozdivočený sviatkami napokon nájde. A zje ho do poslednej omrvinky. Možno práve z tohto dôvodu sa biskupský chlebíček tak dlho a bez prestávky drží na všetkých sviatočných stoloch po celom svete a ani tak rýchlo z nich nezmizne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite