Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Studená misa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dnes ju nevnímame ako niečo výnimočné či hodné pozornosti, a pritom bola svedkom ohromných spoločenských premien. Pripravujeme ju vždy, keď čakáme hostí či chystáme sviatočné pohostenie. Kráľovná recepcií, večierkov a švédskych stolov. My ju voláme studená misa.

Studená misa GETTY IMAGES Klasické studené misy sa neozaobídu bez údeného mäsa.

mnohí z ctených čitateľov sa iste teraz začudujú, čo také môže byť na obyčajnom vyložení rôznych salám a syrov spolu s nakladanou zeleninou na strieborný podnos či porcelánovú misu. Nuž, mnoho a mnoho zaujímavého. Pretože ak si niekto myslí, že nakrájať niečo na drevo a ponúknuť druhému je vlastne prvotným prejavom civilizácie, a teda studená misa je tu s nami v podstate odjakživa, určite sa mýli. 

Má pravdu len v jedinom – úplne prvé studené misy sa podávali výhradne na dreve – dnes by sme povedali, že priamo na lopáriku. Ich korene siahajú do stredoveku, keď si ľudia s namáhavou prácou mimo domova krájali údeniny a syry priamo na lopáriku a zajedali ich kúskami chleba. Neskôr kúsky rôznych údenín –  v našom kraji predovšetkým rôznych slanín, klobások a salám – ponúkali aj doma hosťom v prípade nečakaných či neohlásených návštev.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite