Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Balónik z Apúlie – burrata

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Hovie si uprostred obrovskej misy so šalátom či priamo na Caprese. Alebo ju nájdeme len tak položenú na neapolskej pizzi hneď po jej dopečení. Nádherná biela lopta, kráľovná syrov, pri ktorej sa rozcíti každý horkokrvný Talian. Burrata.

Balónik z Apúlie – burrata GETTY IMAGES Burrata je považovaná za kráľovnú syrov.

sú syry, ktoré majú za sebou tisícročnú tradíciu, pýšia sa tým, že po nich siahali pestované ruky pomazaných hláv, boli pri rôznych vynálezoch, významných hostinách a ešte významnejších bitkách. A potom sú syry, ktoré vznikli len pred päťdesiatimi rokmi a ľudia sú z nich takí hotoví, že za nimi merajú dlhé cesty alebo za ne nechávajú nekresťanské peniaze na špeciálnych trhoch. Presne takým syrom je burrata. Každý deň putujú kontajnery malých mäkkých syrových loptičiek z rodinných mliekarní v Apúlii do Ríma a potom do New Yorku a Tokia. Tam sa distribuujú do vyberaných talianskych reštaurácií a predajní, aby potešili maškrtné jazýčky vyhladovaných gurmánov. 

Burrata je vďaka svojej mladosti delikatesa, pri ktorej presne vieme, ako vznikla a kto ju vymyslel. Pochádza z farmy Masseria Bianchini rozprestierajúcej sa blízko zámku Castel del Monte, ktorý dal postaviť v trinástom storočí Federico II. di Svevia blízko mesta Andria.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite