Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sušíme s Inkami

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je to drahé, ale aj krásne. Malé, hebké a krehké ovocie, ktoré si spokojne čaká na malého či veľkého hladoša. Je sušené, no nestratilo nič zo svojej chuti ani tvaru, len je podozrivo ľahké. Sušené mrazom.

Sušíme s Inkami GETTY IMAGES Dnes si mrazom sušené potraviny vychutnávame v podobe jahôd a malín, ktoré po namočení zázra ne ožijú.

mnohí si myslia, že lyofilizované, teda mrazom sušené, ovocie je najnovším vynálezom vedy a techniky. Samozrejme, ako to už v našej rubrike a vo svete kulinárstva chodí, katastrofálne sa mýlia. Človek s mrazom experimentuje už pekných pár tisícročí. 

Veľmi rýchlo zistil, že mäso či iné potraviny si v mraze dlhšie udržia svoju životnosť. Takisto prišiel na to, že pomalým vymrazovaním vody vie zo slabučkého piva či vína urobiť poriadne silný alkoholický nápoj. To všetko však boli pokusy s mrazom, ktorý potraviny menil. Mäso bolo po rozmrazení tuhšie, ovocie spľaslo a zmäklo, pivo bolo hustejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite