Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Daikon: Japonský cencúľ

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je to biele, obrovské, niekedy špicaté, no poväčšine oblo podlhovasté a tvári sa to ako obyčajná reďkovka. Lenže nie je. Na rozdiel od našej bielej, síce dlhej a pomerne pikantnej, je lahodná a šťavnatá. Daikon.

Daikon: Japonský cencúľ Getty Images Daikon je mimoriadne užitočná a praktická zelenina, pretože na rozdiel od iných reďkoviek dozrieva v zime.

v Ázii na daikon narazíme skoro všade. Vo Vietname ho nakladajú na spôsob kimči a podávajú ako skromnú, ukrutne pikantnú prílohu, v Kórei ho pridávajú na záver do polievok a v Číne je zas súčasťou šalátov k výdatnému mäsu. Najväčšej slávy sa však daikon, táto elegantná a hutná reďkev, dočkal v Japonsku. Na kontinente, v juhovýchodnej Ázii sa daikon pestuje pekných pár tisícročí, no na japonské ostrovy preniká až oveľa neskôr. Prichádza však na ne práve včas, na začiatku obdobia Edo, keď sa celé Japonsko uzatvorí pred svetom a pod vplyvom budhistických mníchov obyvateľstvo prechádza na vegetariánsku stravu. 

Prvá zmienka o dlhých bielych reďkvičkách sa nachádza síce v starých budhistických sútrach zhruba okolo roku 680 nášho letopočtu, no vtedy šlo evidentne o nevábne tenké pokrútené korene, ktorými sa snažili budhistickí mnísi rýchlo zahnať hlad počas nekonečných pôstov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite