Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

René Redzepi: Najsledovanejší kuchár sveta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Po prelome tisícročia sa vo svete vysokej kuchyne začali diať zázračné veci. Hladné oči všetkých gurmánov sa čoraz viac začali odvracať od kulinárskeho majstrovstva baskických a katalánskych kuchárov k tým zo severnejších krajín. Medzi všetkými z nich vyčnieval René Redzepi.

René Redzepi: Najsledovanejší kuchár sveta MAREE WILLIAS/GETTY IMAGES René Redzepi, zakladateľ reštaurácie Noma v austrálskom Sydney pózuje s knihou s názvom Noma.

narodil sa v Kodani dánskej mame a juhoslovanskému otcovi s albánskymi koreňmi ako jedna z dvojičiek. Rodina sa rozhodla svoje deti vychovávať v otcovom rodisku, v meste Tetovo, ktoré sa nachádza v dnešnom Severnom Macedónsku. Až do vypuknutia vojny v Juhoslávii, keď sa zase vrátili naspäť do Kodane, René trávil svoju mladosť v tuhom  a silnými chuťami zadúšajúcom balkánskom objatí. Dodnes spomína, že ho práve toto obdobie najviac formovalo a neskôr inšpirovalo pri vytváraní svojho vlastného kuchárskeho jazyka, ktorým nanovo zadefinoval niečo, čomu sa dnes všade vo svete hovorí severská kuchyňa. Dovtedy bol tento pojem synonymom fádnosti a niekedy vyznieval až posmešne. Francúzi si pri ňom určite neodpustili pustiť popod fúzy zopár frkov o švédskych guľkách a dánskych sleďoch. 

Vtipkovanie ich však prešlo hneď po tom, ako tri roky po založení svojej reštaurácie pod dnes už svetoznámym názvom Noma, začal Redzepi figurovať medzi najväčšími kuchárskymi talentmi a samotná Noma sa vyšvihla medzi tridsať najlepších reštaurácií sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite