Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máte radi vajcia? Prečítajte si výber z článkov Jozefa Kolejáka

.marian Jaslovský .lifestyle

Vajcia sú nielen chutné, ale dodávajú telu okrem plnohodnotných bielkovín aj množstvo vitamínov a minerálov. Navyše sú od prírody perfektne „zabalené“, čo sa týka funkčnosti aj estetiky.

Máte radi vajcia? Prečítajte si výber z článkov Jozefa Kolejáka

bez vajec si mnohí z nás nevedia život predstaviť. Preto majú aj „svoj“ deň. Svetový deň vajec bol vyhlásený na konferencii IEC (International Egg Commission) vo Viedni v roku 1996 a pripomíname si ho druhý októbrový piatok, čiže v tomto roku pripadol na včerajšok. Cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách a význame prítomnosti vajec a vaječných produktov v strave.

Vybrali sme pre vás niekoľko textov nášho spolupracovníka Jozefa Kolejáka, ktorý pre nás už viac ako desaťročie píše o dobrotách tohto sveta. Samozrejme, v hlavnej úlohe bude slepačie vajce.

vajce a ja

Tak sa volá úvod Jozefa Kolejáka do vajcológie, ktorý obsahuje aj recept na benediktínske vajíčko. Mimochodom, viete, prečo má žĺtok takú sexi chuť? Lebo obsahuje piaty chuťový element – umami.  

raňajky sú grunt

Raňajky sú pre mnohých najdôležitejšie jedlo dňa. Pre Európanov a Američanov sú vajcia neodmysliteľnou súčasťou prvého ranného jedna dňa. Ako je to u nás a inde? Súčasťou článku je recept na naozaj dobré vajce na mäkko.

bez praženice to nejde

Praženica pôsobí ako úplne elementárne jedlo, ale nie je. Po prvej noci, strávenej s partnerom/partnerkou sa určite spýtajte, či má rád/rada praženicu suchšiu alebo šťavnatejšiu, lebo stavím sa, že si ju dáte na raňajky (vegáni odpustia). V článku sa určite dozviete všeličo zaujímavé.

chlieb vo vajci je kult

Leží pred nami. Oranžovozlatý, po krajoch mu prevísajú vypražené bublinky a akoby háčkované ornamenty. Máme pocit, že na tom tanieri dýcha. Zahryzneme. Povrch chrumkavý a vnútri hebko, hebučko až nás z toho zanáša. Bundáš, francúzsky toast, chlieb vo vajíčku. Čítajte!

spaghetti alla carbonara vznikli v New Yorku

Poďme na obedňajšie menu. Možno vás prekvapí, že populárne „uhliarske“ špagety, ktoré sú jedným z špagetových archetypov (popri bolonských, aglio e olio, s pestom atď.), nevznikol v Taliansku, ale v New Yorku. Na rozdiel od pizze s ananásom však tento vynález dopadol dobre. Tu sa dozviete viac, recept nevynímajúc.

lečo, to je leto

Lečo nepatrí ku klasickým „veječným“ jedlám, lebo sú i čudáci, čo ho jedia bez vajca, ale pre väčšinu lečomilov doň vajce neodmysliteľne patrí. Čo na to Jozef Koleják? Tip: Odchyťte si posledný zvyšok leta, spravte si lečo!

ruské vajce nie je ruské

Rusi nevymysleli ruskú zmrzlinu, ruské kolo ani vodku. Možno vynález ruskej rulety by sa im dal ešte pripísať.  Ruské vajce je tiež asi tak ruské, ako vtáčik španielsky a zemiaky francúzske. S vajcom na tvrdo v majonézovom šaláte so šunkou, salámou alebo debrecínkou a obložením však radi zhrešíme mnohí nehľadiac na to, ako sa volá. Tak si o ňom niečo prečítajte. Aj prečo ho tak nazývajú. 

obložený chlebíček nie je odložený!

Vlastným bratom (aspoň čo sa ingrediencií týka) „ruského“ vajca je obložený chlebíček, ktorý však nie je socialistický, ale prvorepublikový výmysel, poznáme jeho autora a v jeho vzniku vôbec nebol lacnou lahôdkou. Chcete vedieť viac?

vajce ako súčasť obalu trojjediného

Bez vajca by nebolo trojobalu (ale ani nie „dvojobalu“ – teda čohokoľvek v cestíčku. Rezeň je doslova kultúrnym fenoménom, vyprážaný syr napriek všetkému mnohí ľúbime a z času na čas máme absťák, ak si ho nedáme. A noblesní kamaráti potom na nás pozerajú s údivom. Krásny a vtipný príbeh vyprážaného syra nájdete tu. No a tu si prečítajte niečo o tempure a trojobale, ku ktorým vajce tiež neoddeliteľne patrí. 

PROFIMEDIA

naveky ramen!

Na rozdiel od predchádzajúcich ťažkotonážnych nákladov, japonská polievka ramen je naozaj zdravá a skvelá. A vajce k nej neodmysliteľne patrí. Aký je príbeh ramenu?

BRENT HOFACKER/ALAMY/PROFIMEDIA

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite