Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bedľa – lesný parazól

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Hubárska sezóna je v plnom prúde, sociálne siete sa zapĺňajú nevyžiadanými fotkami plných košíkov, dovolenkujúcich potomkov vystriedali lesknúce sa klobúky hríbov, kozákov a suchohríbov. Z každého koša však vytŕča vždy huba, ktorú na prvý pohľad spozná každý: bedľa.

Bedľa – lesný parazól GETTY IMAGES Bedľa je huba, ktorá sa najčastejšie môže pomýliť s hubou jedovatou.

šedohnedá krásavica, ktorá sa v lese nedá len tak obísť. Každý hubár sa ňou minimálne aspoň pokochá: svoj impozantný klobúk drží na dlhej ladnej nohe a tvári sa, že jej patrí celý svet. Keď ju človek opatrne vyťahuje z ihličia a dvíha zo zeme, často sa jej klobúk nakláňa a trasie, akoby sa do neho opieral vlahý vietor niekde na pláži. Je krehká, subtílna, priam si pýta opatrné narábanie. Oproti vzdorovitému hríbu je to naozaj „krehotinka“. 

A svoje výsadné postavenie medzi lesnými hubami si vyslovene užíva. Osobitnú starostlivosť má totiž aj po zbere. Zatiaľ čo iné huby idú buď rovno do praženice, do mrazničky alebo na sušenie, bedľa sa od ostatných oddelí už pri domácom čistení. To by sa na to pozrela, aby skončila ako nejaká príloha, súčasť omáčky či nebodaj triviálne korenie! 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite