Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šľachtické pitie – Negroni

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pomaly, ale iste pozorujeme vo večerných kluboch nový fenomén. Pandemické pitie gin-tonicu pomaly odoznieva a do popredia sa sunú miešané nápoje síce s plným ginovým telom, no s oveľa pestrejšou a frivolnejšou receptúrou. Po Angličanovi prichádza Talian: Negroni.

Šľachtické pitie – Negroni GETTY IMAGES Z Negroni sa počas dvadsiateho storočia stal ikonický nápoj.

málokto tomu bude veriť, no Negroni patrí k tým starším miešaným nápojom. Napriek tomu, že svoju celosvetovú slávu si začal poriadne užívať až v šesťdesiatych a najmä osemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Jeho predchodcovia však vznikli už v tom devätnástom. Korene Negroni nachádzame v ľahkom miešanom nápoji Milano-Torino, ktorý kraľoval druhej polovici devätnásteho storočia. Na neho nadviazal nápoj s názvom Americano, kde sa do zmesi campari a sladkého vermutu pridala sóda. Nápoj vraj vznikol tak, že si ho nariediť bublinkami vypýtali v Taliansku Američania a prvýkrát bol servírovaný okolo roku 1860 v milánskom bare Caffè Camparino. Stal sa z neho okamžite hit, a to nie hocaký.

Málokto asi tuší, že Americano bolo úplne prvým nápojom Jamesa Bonda. Pochutnáva si na ňom v prvej knihe Casino Royale a v Srdečných pozdravoch z Ruska si ho objednáva dokonca dvakrát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite