Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vítanie Hanibala – prosciutto crudo

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Studené misy a na nich rôzne antipasty. Medzi nimi však kraľuje jedna lahôdka, ktorá nikdy nesmie chýbať: krásne tenučká až priesvitná, trhá sa v rukách a na jazyku rozpúšťa. Najznámejšia talianska sušená šunka, ktorej chuť zrela tisícročia – prosciutto crudo.

Vítanie Hanibala – prosciutto crudo GETTY IMAGES Čo spôsobuje zvláštnu sladko-slanú chuť prosciutta crudo? Vraj mäso, soľ a čas.

vraj je stará a zažila už všeličo. Pochádza od Etruskov, ktorí vraj vynikali v sušení bravčových stehien a ich metóda, ktorá dokázala nielen mäso nielen uchovať na preukrutne dlhý čas, ale aj zvýrazniť jeho chuť natoľko, že šunke bolo ťažko odolať, fascinovala už starovekých Grékov a Rimanov. Aj vtedy sa šunka robila v okolí Parmy a volali ju perna alebo petaso podľa toho, či bola zo stehna alebo z pleca. Názov prosciutto však získala zo starej latinčiny, zo slov pro a exsugere, čo vo voľnom preklade znamenalo predsušená či vycicaná.  

Spomínajú ju viacerí rímski vzdelanci vo svojich traktátoch, napríklad Marcus Porcius Cato Cenzor. Dokonca sa používala ako pravidelná dávka pre rímskych stotníkov, keďže sa výborne prevážala aj uchovávala. Výroba ružovučkej šunky sušenej dva roky v jemnom prievane sa stále zdokonaľovala až tak, že sa z nej stal pomaly kult. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite