Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pálili slivky valasi: Slivovica

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Už je pozbierané. V sudoch to kvasí a nadúva sa, na povrchu dýchajúca hmota vytvára čudný tmavohnedý koberec. Takto to potrvá päť šesť týždňov, aby sa z krásnych modrých sliviek napokon po vypálení stal ikonický východoeurópsky nápoj: slivovica.

Pálili slivky valasi: Slivovica GETTY IMAGES Slivovica sa v našich krajoch zrejme pije už od pätnásteho storočia, čiže zhruba päťsto rokov.

poznajú ju predovšetkým na Slovensku, na Morave, v Poľsku a na Balkáne – v Bulharsku a v Rumunsku. Tam spadá pod ovocné rakije a tá slivková je vraj v Bulharsku známa už od štrnásteho storočia. Dá sa predpokladať, že do našich končín zavítala slivovica práve v tých rokoch spolu s príchodom Valachov zo Sedmohradska a ich valašským právom pre pastierov oviec. Slovenským Valachom, konkrétne oravským a liptovským, ho v roku 1474 v podobe privilégia dal samotný Matej I. Korvín. Valasi boli oslobodení od robôt a cirkevných daní, no na oplátku museli strážiť cesty a hranice. 

Takisto mali povinnosť rukovať. Valašské právo platilo v Sedmohradsku, v Moldavsku, v Podkarpatskej Rusi, v Poľsku, na Slovensku, v Srbsku a Chorvátsku. A všade tam môžeme nájsť dodnes ľudí, ktorí na jeseň zbierajú akurátne dozreté slivky, aby ich hádzali do suda a napokon z nich podľa starodávneho technologického postupu, ktorý do Európy pri niesli v jedenástom storočí Arabi, vyčarili číry, na slnku sa trblietajúci sa nápoj, voňajúci po slivkách a kôstkach.

Slivovica sa teda v našich krajoch zrejme pije už od pätnásteho storočia, čiže zhruba päťsto rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite