Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo tak dať si čokoládu?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle

Čokoláda je sladká aj horká. Biela, mliečna, tmavá, ale i ružová. Topíme ju, strúhame, krájame aj sekáme. Jeme ju i pijeme. Za tisícky rokov sa je našlo nespočetné množstvo využití. Už nie je len jedlom, ale slúži napríklad i na kozmetické účely.

Čo tak dať si čokoládu? wikipedia.org/Fir0002

jedna z najpopulárnejších potravín pochádza zo stredného Mexika. Tam už pred tromi tisíckami rokov rástli kakaovníky. Veľkými milovníkmi sladkého zlata boli Aztékovia. Používali ho i ako platidlo. Ich horúca čokoláda bola horká. Jej účelom nebolo potešenie chuťových pohárikov smädného konzumenta, ale slúžila ako nápoj používaný na rôzne rituály a ceremónie. O vládcovi Motezumovi II. je známe, že za deň vypil cez päťdesiat pohárov tejto lahodnej tekutiny. 

Hoci čokoláda pochádza z Ameriky, najviac kakaovníkov v súčasnosti rastie v Afrike. Obľúbená je celosvetovo. Európania spotrebujú až štyridsať percent jej celkovej produkcie. Zároveň v nás vyvolá intenzívnejšie pocity a rýchlejšie nám rozbúcha srdce ako bozkávanie. Preto je často označovaná za afrodiziakum. 

nemáme len jeden deň venovaný čokoláde

Dnes je Medzinárodný deň čokolády. Tejto maškrte je venovaných hneď niekoľko dní v roku. Svetový deň čokolády je pripomienkou toho, že čokoláda bola do Európy privezená 7. júla 1550. Niektorí však pripisujú túto zásluhu už Krištofovi Kolumbovi v roku 1504. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite