Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fettuccine alla Alfredo – maslo na zlate

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Písali sme tu o rôznych talianskych jedlách z cestovín a pri všetkých sa použitie masla či smotany spomínalo ako smrteľný hriech. Kde sa potom vzala móda vytvárať husté, smotanové omáčky a servírovať ich hosťom? Môžu za to fettuccine Alfredo.

Fettuccine alla Alfredo – maslo na zlate GETTY IMAGES Fettuccine Alfredo: Do základných cestovín so syrom na záver sa ešte prudko vyšľahá extra porcia masla.

recept na tieto cestoviny vznikol priamo v Ríme a o tom, ako to celé prebiehalo, vieme skoro všetko. Len málo jedál má minúty okolo svojho vzniku natoľko zmapované, ale niet sa čo čudovať – prvýkrát uzreli svetlo sveta v temperamentnej rodine kuchára, navyše vo vyhrotenom období, ktoré ostáva navždy v živej pamäti. A aby toho nebolo málo, z cestovín alla Alfredo alebo len skromne Alfredo sa po čase stala taká legenda, že skoro každý, kto ich v Ríme ochutnal – a mohol ich ochutnať len na dvoch miestach – dostal k nim aj podrobný popis toho dňa, kedy sa to stalo. 

Mladý kuchár Alfredo di Leilo začal v roku 1892 pracovať v reštaurácii svojej mamy Angeliny na Piazza Rosa v Ríme. A práve v kuchyni tejto reštaurácie v roku 1908 vymyslel svoje fettuccine al triplo burro, čiže s trojitým maslom. Pôvodne ich podával len svojej manželke, ktorú chcel týmto prinútiť trochu viac jesť po pôrode ich syna Armanda. Trik spočíval v tom, že do základných cestovín so syrom na záver ešte prudko všľahal extra porciu masla. Z cestovín sa teda stala nadýchaná pochúťka, ktorá chutila nielen jeho manželke. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite