Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anča, ja mám nožík!

.marian Jaslovský .lifestyle .fenomén

Túto kultovú vetu z filmu Kubo asi pozná každý. Ale ešte lepšie ju vedia pochopiť tí, pre ktorých sa stali koníčkom nože. Radosť pri novom prírastku sa nedá ani opísať.

Anča, ja mám nožík! BORIS NÉMETH

nôž je možno najstarší nástroj, aký ľudia používali – dlho predtým, ako uzreli svetlo sveta kovové čepele sa čepele štiepali z nerastov ako pazúrik alebo obsidián. Odhaduje sa, že nože (alebo niečo na ten spôsob) pomáhali našim predkom už pred 2,5 miliónmi rokmi. Nôž je aj zrejme najuniverzálnejší nástroj, aký človek kedy používal a už od praveku sa delili na zbrane, nástroje a tie pre kuchynské použitie. 

Možno väčšina z nás má na nôž nejaké špecifické spomienky. Od úplných idyliek – starý otec, vyrezávajúci niečo pekné z dreva cez výlety do prírody, outdoorové aktivity. Možno ste mali aj svoj vlastný nôž, skôr narodení mohli hrdo nosiť na opasku Mikov, mladší „mládežnícky“ Opinel či Victorinox so zaoblenou špičkou alebo aj niečo dospelácke. Ku vzťahu k nožom boli vedení aj skauti a skautské nože v puzdre boli súčasťou uniformy. Častou súčasťou nostalgie je aj rybička, tou však nikto nikdy nič poriadne neurobil. Ten, kto to však s nožom naozaj vedel, bol Winnetou!  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite