s ryžou má každý svoje skúsenosti a nie vždy sú dobré. Niekedy sa z čudného dôvodu rozvarí, aj keď sme dodržali overený postup, inokedy na ňu sekundu zabudneme a už je oheň na streche. Málokedy sú s ňou všetci spokojní. Milióny amatérskych kuchárov hľadajú zaručený recept, jeden-jediný overený trik, ako pripraviť ryžu tak, aby vyšla vždy a všade. Síce tušia, že sa to asi nedá, pretože stačí zmeniť typ varnej dosky či len rozmer hrnca a už je všetko inak, no aj tak sa nevzdávajú a čakajú na zázrak.
No a potom je tu tahdig. Príprava ryže, ktorá sa s tým vôbec nepára: pointa je totiž v tom, že musí zámerne trochu prihorieť, aby sa docielila tá správna farba a najmä chuť. Samozrejme, nie je to tak, že na tahdig jednoducho zabudneme, kdežeby! Na takéto veci je perzská kuchyňa, jedna z najstarších vôbec, príliš rafinovaná. No ako upokojujúci moment pre ryžových neurotikov je to na nezaplatenie.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.