Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hemingway na pláži – daiquiri

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kto bol na Kube, nevyhol sa mu. A je ťažké ho ignorovať aj v iných dovolenkových destináciách, najmä v Amerike. Slávny miešaný drink, ktorý patrí medzi posvätnú šestku tých základných. Ľadové, krásne pretrepané, smotanovo biele a neodškriepiteľne rumové daiquiri.

Hemingway na pláži – daiquiri GETTY IMAGES Daiquiri prináša chuť limetiek v objatí bieleho kubánskeho rumu, ktorý rozhýbe boky a uvoľní myšlienky.

po dlhých rokoch v ústraní, keď svetu kraľovali iné miešané drinky – mojito v radostných a uletených mileniálových a antiseptický džintonik v posledných pandemických –  sa frivolné a karibským slnkom zaliate daiquiri vracia v plnej kráse. Prináša naspäť chuť limetiek v pevnom objatí bieleho kubánskeho rumu, ktorý rozhýbe boky a uvoľní myšlienky. Človek sa pri barovom pulte pri ňom roztancuje, ani nevie ako. Ten drink to má jednoducho v krvi – sú v ňom zachytené storočia hriešnych myšlienok moreplavcov, piesne otrokov na trstinových plantážach, bujaré dni a noci amerických námorných síl v kubánskych prístavoch, aj mohutný kus svetovej literatúry.No všetko po poriadku. 

História daiquiri je dlhá a bohatá. Zároveň je to jeden z mála starých drinkov, ktorý má aj svojho zakladateľa a pôvodcu. Vymyslel ho v roku 1896 istý Jennings Cox a o tom, že ho podával, existuje aj zápis.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite