na vzduchu sušený nasolený bôčik vraj vymysleli Číňania. Tak sa to aspoň píše v múdrych knihách. Zvyčajne sa pri tom uvádza údaj 1600 rokov pred naším letopočtom. Je to pomerne dlhý čas, aby sa z istotne neúhľadného scvrknutého mäsa s vyzrážanými slanými kryštálmi na povrchu, ktoré sa podarilo pripraviť nejakému tomu obyvateľovi východnej Ázie, stalo niečo nevídané a oku aj jazyku lahodiace.
A veruže od tých čias asi každá kultúra má svoju slaninku, ikonický kus mäsa, na ktorý nedá dopustiť, ani keby čo bolo. Medzi všetkými slaninami sveta však vynikajú dva lahodné kúsky s talianskym rodným listom. Teda tak to aspoň tvrdia Taliani. Pancetta (čítame pančeta) a guanciale (guančále) majú však korene už v Rímskej ríši.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.