Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Talianske slaniny – pancetta a guanciale

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V Taliansku sa im nedá vyhnúť, odvšadiaľ na vás vyskakujú. A nedá sa ani doma, pokiaľ človek varí taliansku kuchyňu. Neustále dilemy: ktorú zo slávnych talianskych slanín má použiť, keď pripravuje to či ono? Dať tam pancettu alebo guanciale?

Talianske slaniny – pancetta a guanciale GETTY IMAGES Pancetta je dodnes súčasťou talianskych studených mís, ktoré sa podávajú ako predkrm či večerná maškrta k vínu.

na vzduchu sušený nasolený bôčik vraj vymysleli Číňania. Tak sa to aspoň píše v múdrych knihách. Zvyčajne sa pri tom uvádza údaj 1600 rokov pred naším letopočtom. Je to pomerne dlhý čas, aby sa z istotne neúhľadného scvrknutého mäsa s vyzrážanými slanými kryštálmi na povrchu, ktoré sa podarilo pripraviť nejakému tomu obyvateľovi východnej Ázie, stalo niečo nevídané a oku aj jazyku lahodiace. 

A veruže od tých čias asi každá kultúra má svoju slaninku, ikonický kus mäsa, na ktorý nedá dopustiť, ani keby čo bolo. Medzi všetkými slaninami sveta však vynikajú dva lahodné kúsky s talianskym rodným listom. Teda tak to aspoň tvrdia Taliani. Pancetta (čítame pančeta) a guanciale (guančále) majú však korene už v Rímskej ríši. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite