Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kurča Marengo: Šťastné jedlo Napoleona

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

O mnohých známych osobnostiach vieme, že boli mimoriadni gurmáni a často stoja za vznikom rôznych nových jedál. Medzi ne sa občas snaží niekto prepašovať aj takých, ktorí si to až tak nezaslúžia, veriac, že ich to poľudští. Napríklad Napoleona.

Kurča Marengo: Šťastné jedlo Napoleona GETTY IMAGES Kurča Marengo s talianskou omáčkou, vajíčkom a rakmi vzniklo priamo v kuchyni Napoleonovho kuchára Dunanda v roku 1800.

gurmánstvo francúzskeho diktátora a dobyvateľa je dobre živenou legendou. Napoleon si totiž na stravu až tak nepotrpel a už vôbec sa o ňom nedá hovoriť ako o gurmánovi, aspoň nie v takom zmysle, ako toto pomenovanie prisudzujeme skladateľovi Rossinimu, vojvodcovi Luculovi či herečke Eleonore Duseovej. 

Poväčšine jedol v chvate a veľmi jednoduché jedlá. Jeho kuchári museli byť z neho nešťastní, veď ich napokon za deväť rokov vystriedal desať. Bol mimoriadne vyberavý, najmä čo sa týka chleba, no v ostatných chodoch išlo o nepopierateľnú nudu. Veď posúďte: najradšej zo všetkého mal jednoduchú zemiakovú polievku a varenú hovädzinu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite