Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Limoncello, zajaté slnko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nedá sa pri tom pomýliť. Ak potrebujeme vziať zo slnečného Talianska nejaký suvenír, ktorý poteší naozaj každého – aj toho, čo neholduje olivovému oleju alebo ťažkému chianti – je tento likér najlepšou voľbou. Dôvod? Je stelesnením talianskeho leta: limoncello (čítame limončelo).

Limoncello, zajaté slnko GETTY IMAGES Limoncello, alias malý citrónový frťan, s ktorým vás v talianskej reštuarácii odprevadia domov.

po každej výdatnej večeri, pretože v Taliansku sa to nedá inak – tam sa sedí pri dobrom jedle a ešte lepšom víne poriadne dlho, niekedy dokonca dlhšie ako vo Francúzsku –  sa obligátne podáva digestív. Okrem vďaky za návštevu vám tak v reštaurácii nenútene naznačia, že už je čas odísť. Samozrejme, pokiaľ si s nimi o polnoci nechcete pri mesiaci zaspievať niektoré vychytené party zo slávnych talianskych opier. A keďže našinec pozná len tie najotrepanejšie a s ľuďmi, kde je každý druhý Pavarotti, sa merať nechce, prijme tento malý žltý, pomerne zakalený dar vo vychladenom keramickom štamperlíku. Ovonia – citróny. Naleje do úst – citróny. No až po prehltnutí, keď sa celá tá slnkom zaliata parfuméria rozuteká po všetkých kútoch hlavy, si naplno uvedomí, ako tí Taliani vedia žiť! 

Potom s ľahkou mysľou kráča uličkami históriou dýchajúceho mestečka, noc zalieva nádherný spev operných árií z desiatok vášnivých hrdiel a premýšľa, či si také niečo vie urobiť aj doma. A daj sa mi svete, vie! Pretože limoncello, aj keď sa to nezdá, je likér, ktorý je hádam najľahší na svete. Musíte však mať k tomu jednu kľúčovú ingredienciu: špeciálne citróny z Capri alebo teda aspoň zo Sorrenta. No dobre, aj pobrežie Amalfi sa ráta. Prečo je to také dôležité? Lebo ak by ste použili iné, môžete prísť o život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite