Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pastiersky chlebíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pri potulkách Španielskom, Portugalskom či Južnou Amerikou natrafíme zvyčajne ráno na čosi, čo z diaľky pripomína pokrkvané párky a zblízka pečivo. Vytŕča z tanierikov či dokonca papierových vreciek a ľudia ho konzumujú s neskrývanou vášňou. Churros (čítame čuros).

Pastiersky chlebíček Getty images Churro je taký španielsky a portugalský croissant, ktorý sa podáva k rannej káve alebo rovno k šálke poriadnej čokolády.

čudné hady chrumkavého cesta, raz tenké ako ženské prsty, inokedy hrubé ako laná. Niektoré hnedasté a riadne vypražené, iné ružovučké, akoby sa pýrili. Všetko záleží od dotyčného predajcu či majiteľa kaviarne, v ktorej sa podávajú nezriedka už od siedmej, keď sa do mesta oprie letné slnko a od mora vanie čerstvý ranný vánok. Churro je taký španielsky a portugalský croissant, ktorý sa podáva k rannej káve alebo rovno k šálke poriadnej čokolády, v Mexiku dokonca k miske kukuričnej kaše. Samozrejme, churros dostať v uliciach pokojne aj celý deň, pretože ich chuť je taká návyková, že zopár pocukrovaných hadov na raňajky jednoducho nikomu v tom sparnom počasí stačiť nebude. 

Mozog sa v tom teple vie rýchlo zavariť a na to, aby začal pracovať aspoň v nejakom tom provizórnom režime jednoducho potrebuje riadnu dávku cukru. Churros je mimoriadne obľúbené a za svoju slávu vďačí aj tomu, že jeho príprava je až hriešne jednoduchá. Cesto totiž netreba miesiť do zbláznenia, ani bohvieako vymeriavať a vážiť. Ide v podstate o obyčajnú zmes, ktorú niekto používa dajme tomu na obaľovanie: múka, voda, štipka soli. Trik spočíva v tom, že ho pretlačíme cez cukrárske vrecúško do rozpáleného oleja a vypražíme tak, že na povrchu je chrumkavé a vnútri vláčne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite