Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako variť podľa Vansovej: Kniha Národný poklad

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V týchto dňoch pri príležitosti 80. výročia úmrtia autorky vychádza nové vydanie knihy, ktorá pre našu gastronomickú kultúru znamená približne toľko, čo pre tú českú Domácí kuchařka od Rettigovej. Ak nie viac. Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej.

Ako variť podľa Vansovej: Kniha Národný poklad GETTY IMAGES V Novej kuchárskej knihe od Terézie Vansovej môžeme vidieť, aká bola naša meštianska kultúra stravovania rozmanitá a kultivovaná

my obyvatelia tejto utešenej karpatskej kotliny máme taký milý, v niečom aj užitočný, no v mnohom nepríjemný zvyk. Niet oblasti, v ktorej by sme si nevedeli poochkať, pozúfať a od pľúc pokritizovať, akí sme my len zaostalí, nevzdelaní, celkovo oproti rozvinutému svetu príšerne zadubení a čokoľvek urobíme, vo Viedni to vedia lepšie.

Na jednej strane nás táto prehnaná sebakritika ťahá vpred, no na strane druhej pôsobí značne demotivujúco. Nie div, že sa nezriedka končí pri intelektuálnej ťapákovčine: veď načo sa vôbec do vecí púšťať, keď inde to vedia lepšie. Podobné zmýšľanie bolo donedávna badať aj v našej gastronómii. Stačí, aby ľudia nakukli do Francúzska či Talianska, tam sa lepšie najedli, niečo skúsili, potom prišli domov a hneď bolo všetko pod úroveň, dokonca padli aj slová, že tu žiadna gastronómia nie je a ani nebola. 

Veľmi odvážne tvrdenie, navyše nepravdivé. Vysoká aj nízka gastronómia tu bola. Len na rozdiel od tej francúzskej či talianskej, ktorá sa mohla vyvíjať a kultivovať bez vážnejších ruptúr, tá naša sa stala obeťou dvadsiateho storočia, jeho spoločenských a politických pohybov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite