Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Éclair, francúzske banániky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Tak ako naše odievanie, aj jedlo pravidelne podlieha rôznym módnym vlnám. Raz je na výslní to, inokedy ono. Často niečo upadne do zabudnutia, aby sa po rokoch vynorilo s novonadobudnutou slávou. Výnimkou nie sú ani zákusky. Éclair.

Éclair, francúzske banániky GETTY IMAGES Éclairs, čiže banániky, kedysi neboli ani zďaleka také zdobené a rafinovane plnené ako dnes.

po slovensky sa im vraj má hovoriť banániky, no jakživ som toto označenie pri klasickom francúzskom éclair nevidel ani nepočul. Možno je to tým, že poctivé parížske banániky sa u nás začínajú razantnejšie objavovať až teraz, dokonca spolu v družnom objatí s ďalšou francúzskou cukrárenskou klasikou – madlenkami. Zdá sa, že módna vlna makroniek je preč. Odštartoval ju na prelome tisícročí fenomenálny cukrár Pierre Hermé, keď odišiel z parížskeho Ladurée, aby si v Tokiu otvoril svoju prvú makronkáreň, čím spustil ošiaľ nebývalých rozmerov. 

Celý svet sa šiel zblázniť za mandľovými kolieskami s náplňou, pri ktorých sa od rozkoše privierali viečka. Všetci zrazu riešili odpočinuté bielka, preklepávanie plechu, zasychanie povrchu klobúčikov a správny pomer cukru a mandľovej múky. Dnes sú už tieto kratochvíle pasé a o slovo sa hlásia lesklé banániky, v origináli éclairs. Ďalší z klasických výdobytkov francúzskeho cukrárstva, ktorý na pekných päťdesiat rokov čušal v zadných radoch chladiarenských boxov ako nudné pečivo, aby sa teraz s veľkou pompou postavil do svetiel reflektorov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite