Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bottarga, zlatý kaviár

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Stretnete sa s ňou najmä na Sardínii, hoci ju poznajú takmer v celom Stredomorí. No práve na malom ostrove, ktorý je považovaný za Karibik Európy a v lete jeho smerom tiahne svetová smotánka, je priamou súčasťou miestnej kuchyne. Bottarga.

Bottarga, zlatý kaviár Getty images Okrem delikátnej chuti odborníci poukazujú aj navýživové hodnoty bottargy, predovšetkým na obsah omega-3 nenasýtených mastných kyselín.

vyzerá čudne. Väčšinou je zaliata v vákuovom obale a vyzerá ako chladené morčacie prsia výrazne po záruke. Podlhovastý podozrivý orgán vo farbe jantáru. Farba závisí od toho, z akej ryby je bottarga vyrobená, no tá okrová, najviac cenená, je z parmice šedej. Tmavšie varianty sú potom z tuniaka modroplutvého či iných, niekedy aj sladkovodných rýb. Pri tradičnejších výrobách nájdeme bottargu zaliatu vo včeľom vosku, tak, ako sa predávala a pripravovala už pred tritisíc rokmi. 

Prvé zmienky máme z 10. storočia pred naším letopočtom z Egypta, kde sa komplikovaná a zdĺhavá príprava solených a sušených ikier, presnejšie celého ovariálneho vaku parmice šedej, nachádza na chrámových maľbách. No Egypťania bottargu nevymysleli. Úplne prvými vynálezcami tejto stredomorskej delikatesy sú vraj Feničania. Starí morskí vlci, obchodníci a rybári boli známi tým, že v prstoch dvakrát otočili peniaz, kým ho minuli – možno práve preto, že ho vymysleli. 

Podobne zrejme otáčali aj svoje úlovky v Stredozemnom mori. Skúšali využiť z rýb úplne všetko. A to aj z rýb takých, ktoré sa nepovažovali za bohvieako delikátne. Medzi ne patrí aj parmica. A tak sa stalo, že jednému Feničanovi napadlo, že z tej parmice nielen zje všetko, ale si ešte aj niečo bokom odloží na cestu. Naložil teda vyvrhnuté veci – samozrejme len tie, ktoré boli požívateľné, čiže ikry – do soli, potom z nich medzi doskami vytlačil všetku prebytočnú vlhkosť a zavesil ich do prievanu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite