Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hamburger, hrdina modernej doby

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V poslednom čase polovicu gastronomických debát v časopisoch a na sociálnych sieťach okupuje jeden-jediný fenomén. Človek by sa nazdal, že pôjde o niečo výnimočné, no kdeže: jednoduchý žemľový sendvič, kde strednú časť tvorí hovädzia fašírka: hamburger.

Hamburger, hrdina modernej doby GETTY IMAGES Najlepšie je hamburger si dať niekde v stánku, ako street food. Vyrábať si ho doma nie je ono.

na týchto miestach sa pravidelne stretávame s rôznymi legendami, klebetami a fámami o jedlách, ktoré tvoria naše spoločné kultúrne dedičstvo. Niektoré jedlo ich má zviazané s náboženstvom a legenda o ňom je len jedna, zato biblická, iné ich má zas neúrekom, podľa toho, ako dlho putovalo storočiami z krajiny do krajiny, z kontinentu na kontinent a každý si ho chcel prisvojiť. 

Hamburger je však aj v tejto súťaži suverénom: okolo jeho vzniku existuje toľko legiend, že by pokojne zaplnili všetky stránky tohto týždenníka, ba možno by to ešte chcelo nejakú špeciálnu prílohu. Najviac príhod sa viaže k Spojeným štátom, neexistuje hádam jeden-jediný ich kút, kde by nejaký Joe či „Old Dave“ nehodil vypražený mletý hovädzí steak medzi dva kusy chleba. Všetky príhody však spája jedna okolnosť: nápad sa vždy udial na výročnom trhu či výstave a vychádzal z nutnosti predať takzvaný hamburský steak tak, aby si ľudia nezamazali prsty, keď sa budú prechádzať pomedzi stánky a predajne. 

Taká istá okolnosť sa vyskytuje aj pri príhodách z Južnej Ameriky, ktorá sa tiež hlási pri vzniku hamburgera rázne o slovo. Jedine Európa si hudie svoje: hamburger vznikol v Hamburgu a predával sa v prístave námorníkom a lodným robotníkom ako žemľa s hovädzou alebo bravčovou fašírkou plus nejaká tá kyslá uhorka či sauerkraut.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite