Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ženšen, koreň lásky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je máj, lásky čas. A ako vieme, tá chodí zásadne cez žalúdok. Okrem chutnej večere sa však ľudstvo lásku pokúšalo poistiť rôznymi zázračnými spôsobmi, medzi ktoré patrili užívanie bylín, koreňov či bizarných potravín. Zo všetkých afrodiziák je tým najzvláštnejším ženšen.

Ženšen, koreň lásky GETTY IMAGES Ženšen sa po našom spisovne volá všehoj ázijský. Je považovaný na celom svete za všeliek.

vedci si márne lámu hlavu nad tým, čo ľudí tak na ženšene, obyčajnom koreni ázijskej rastliny s milým slovenským ujúkavým názvom fascinuje. Všehoj ázijský, lebo tak sa po našom spisovne ženšen volá, má však okrem tajných liečivých schopností určite aj zázračné marketingové schopnosti, pretože neexistuje kút sveta, kde by ho nepoznali, nepredávali a neužívali v presvedčení, že pomôže naozaj na všetko. 

Napokon, je to všehoj. Možno práve toto presvedčenie, že je tým zázračným všeliekom, mu vydobylo postavenie aj na trhu s afrodiziakami. V stredoveku síce zvádzal vyrovnané a veľmi ostré súboje s mandragorou, no až v nultých rokoch nášho storočia mu vietor z plachiet nadobro zobrala známa modrá pilulka. Lenže – vypýtajte si viagru a vypýtajte si ženšen! V prvom prípade v lekárni hneď vedia, čo vám nefunguje, zatiaľ čo pri ženšene sa stále môžete vyhovoriť na milión chorôb, ktoré ním potrebujete vykurírovať či preliečiť. Len v starovekej Číne ho predpisovali od bolesti kĺbov cez osýpky, menopauzu, cukrovku až po nervové zrútenie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite