Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

José Andrés: Kuchár trpiaceho sveta

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Kedysi to bolo u nás jedno z najpodceňovanejších povolaní, na Západe si však kuchári užívali slávu, uznanie a pozornosť hviezd. Niektorí z nich svoj spoločenský status dokázali premeniť na niečo hlboko ľudské a užitočné. Medzi nimi vyčnieva José Andrés.

José Andrés: Kuchár trpiaceho sveta GETTY IMAGES 6. november 2019 Washington, D.C., USA: Kuchár José Andrés varí na charitatívnej akcii.

ak sa narodíte s tým, že vaším najväčším talentom a vášňou je jedlo a jeho príprava, navyše sa vám stane, že sa narodíte v Španielsku a dokonca žijete v Barcelone, máte vykročené k hviezdnej gastronomickej kariére. Len z Katalánska a Baskicka vzišlo toľko svetových kuchárov, že vymenovať ich by zabralo celú túto stránku, ak nie celý časopis. Medzi nich patrí aj José Andrés, ktorého si všimli už na strednej kuchárskej škole, neskôr pri povinnej vojenskej službe, aby ho neskôr najali ako osobného kuchára generalite. 

Taký to bol talent. Vedel o svojom mimoriadnom dare, takže neostal učičíkaný komplimentmi a vydal sa hľadať ďalší zdroj inšpirácie a vedomostí. Zavialo ho to do slávnej reštaurácie El Buli, ktorú viedol ešte slávnejší Ferran Adria, zakladateľ a propagátor molekulárnej kuchyne, ktorej patril celý prelom druhého tisícročia. El Buli zbierala jednu cenu za druhou a tešil sa z nich nielen Adria a jeho tím, ale aj majitelia El Buli, emigranti z bývalého socialistického Československa.

„José Andrés varil jedlá pre katastrofami zasiahnutých ľudí na Haiti, ale naozaj po celom svete. Dnes prináša teplú stravu ľuďom do zbombardovaných predmestí Kyjeva.“

José Andrés v El Buli pracoval po boku Adriu tri roky, aby sa napokon ich cesty rozišli a José emigroval do USA. Tam sa prestal venovať molekulárnej kuchyni, ktorej zaujímavé časy síce práve vrcholili, no pre neho už nebola inšpirujúca, a radšej svoje sily vložil do propagácie umenia španielskych tapas.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite