Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Madlenka, koláčik pútnikov

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Vyzerá ako malá slza. No keď sa prizrieme bližšie, pripomenie nám skôr malú pobrežnú mušľu. Koláčik, ktorý symbolizuje Francúzsko a pozná ho každý kovaný knihomoľ. Podáva sa na raňajky k čaju alebo ako olovrant ku káve. Madlenka.

Madlenka, koláčik pútnikov GETTY IMAGES Madlenka – koláčik, ktorý symbolizuje Francúzsko a pozná ho každý kovaný knihomoľ

madeleine. Nádherné krstné meno, ktoré si tento malý rozvoniavajúci koláčik privlastnil a okupuje ho podľa niektorých už od 17. storočia. Na to však neexistujú celkom hodnoverné dôkazy, prvý záznam totiž o nich máme až z polovice osemnásteho storočia. Zato legiend, ako tento koláčik vznikol a kto za jeho módu vo francúzskych vyšších kruhoch môže, nájdeme habadej. Pričom recept na jeho výrobu je veľmi jednoduchý, ba až triviálny. Ide o vaječný piškót, ktorý sa nakyprí len čulým šľahaním. 

Základné cesto sa kedysi volalo janovské, pretože do Francúzska prišlo práve z tohto prístavného mesta. Janovský piškót sa pri madlenkách ešte trošku odľahčí veľmi jemnou mandľovou múkou, ktorá mu dodá charakteristický zadný tón a troškou citrónovej kôry nato, aby dokázala v človeku vyvolať spomienky presne tak, ako to učinila románovému hrdinovi Marcela Prousta v Hľadaní strateného času. 

„Proustova madlenka sa už v umeleckých kruhoch používa ako ustálené slovné spojenie.“

Stačilo ju namočiť do čaju, položiť na jazyk a spustila sa taká ohromujúca vlna spontánneho sprítomnenia hrdinovho detstva, že sa z madlenky stala z noci na ráno ikonická cukrovinka literátov a dodnes jej meno nájdeme v neprebernom množstve literárnych analýz, doktorátov a pojednaní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite